Életképek

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod melyik felét hiheted el.

 

 

"...a szeretet viszont tett, az emberi erő kifejtése, és csak szabadon fejthető ki, soha nem lehet kényszer eredménye." /Erich Fromm/ 

“Ízlik az embernek a hazugsággal szerzett kenyér, de végül kaviccsal lesz tele a szája.” (Példabeszédek 20:17)

  sorelvalaszto5.jpg

"A szeretet tevékenység, nem passzív érzelem; nem beleesünk, hanem helytállunk benne." -Erich Fromm

 

"Nem az a dolgunk, hogy kedveljük egymást, hanem, hogy szeressük egymást"
-M. Scott Peck

                                             sorelvalaszto5.jpg

"Valakit kedvelni egy közelebbi kapcsolatban lehet és kell is. Kedvelni lehet barátot, iskola társat, ismerőst, szeretőt, stb. Valakit kedvelni érzés nem tévesztendő össze a feltétlen, őszinte, mély szeretet érzésével. Még akkor sem, hogy ha a kedvellek érzés  keveredik egy mondjuk hirtelen fellobbant szerelemmel, netán szexuális éhséggel is. Egy társas és meghitt, akár élettársi, házastársi kapcsolathoz nagyon kevés a "kedvelek valakit" érzés. Ideig-óráig talán működik majd a kedvellek felkiáltással is, de nem valószínű, hogy tartós lesz az életközösség, vagy a kapcsolat. /NK./"

                                               sorelvalaszto5.jpg

Sokan összetévesztik a szex éhséget a szerelemmel."Nem a szexuális kielégülésből fakad a szerelem, hanem a szerelem teszi lehetővé az igazi szexuális kielégülést." Keveseknek adatik meg ez. A szerelemtől eltávolodott szexualitás, -jó esetben- mindkét fél számára örömet és oldódást jelent. Ez sem lebecsülendő lehetőség, hiszen mindez történhet anélkül, hogy individuumunkat vinnénk a vásárra. Azonban könnyen előfordulhat, hogy a sikeres, kölcsönös orgazmus ellenére is, a legszorosabb testi összefonódásban az egyén egyedül marad. /dr. Lux Elvira/

“Az igazi szeretet nem arról szól, hogy kedvelünk-e valakit, egyetértünk, összeillünk-e vele. Az igazi szeretet az egység szeretete. Teljesen figyelmen kívül hagyja az ego megosztást, elkülönülést eredményező gondolatait. A szeretet lényege , amely valahol mélyen az érzés összes változatában-izében megtalálható, igazi spirituális szeretet nem más, mint egy a létezőket összekötő nagyon mély, szavak nélküli összetartozás.” /Blog terra incognita/

 

                                                   sorelvalaszto5.jpg

 Az élvezet: egy vágy kielégülése (= birtoklás) – társadalmi siker, több pénzhez jutás, evészet, szexuális gyönyör, alkohollal, kábítószerekkel szerzett eufórikus állapot révén... Amikor valaki az effajta célt eléri, talán izgalmat vagy „intenzív kielégülést” érez, azt hiszi, a „csúcson van”. De minek a csúcsán? Esetleg az izgalomén, az eksztázisén – de ez voltaképpen patologikus állapot, mert szenvedélyek hozzák létre, és mert nem vezet az emberi problémák valódi megoldásához, sőt előbb-utóbb nyomorékká tesz! Ez csak az idegek csiklandozása valamilyen fokon, nem öröm! Az örömtelenség pedig ismételten izgató élvezetek megszerzésére kényszerít... (ördögi kör!).

 

Az öröm: a produktív tevékenység (= a létezés) kísérő jelensége. Nem „csúcsteljesítmény”, amely kulminál és hirtelen véget ér, hanem inkább „fennsík”: olyan érzelmi állapot, amely az ember saját erőinek produktív kibontakoztatását kíséri; nem eksztázis, nem a pillanat tüze, hanem az az izzás, amely a létezésben benne lakik!

A kereszténység – öröm (??????????). Öröm a jutalma annak, aki ellene mond a birktoklásnak – szomorúság a sorsa annak, aki ragaszkodik vagyonához (Mt 13,44-19,22)! Jézus „utolsó szava”: „Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen tibennetek és ezzel örömötök teljes legyen” (Jn 15,11)! /Eric Fromm/

 

 

                                        sorelvalaszto5.jpg

 

TÍZPARANCSOLAT: A felebarát szeretete

 

„Szeresd felebarátodat, mint önmagadat.” Ez a törvény második parancsa és a felebarát szeretetéről szól. Hogy a felebarátot szeretni tartozunk, már mondottuk; hátra van, hogy a szeretet módjáról szóljunk: amelyre akkor utalunk, amikor azt mondjuk, „mint önmagadat”.
E körül az ige körül öt dolgot fontolhatunk meg, amelyeket a felebarát szeretetében meg kell tartanunk.1. Az első, hogy őszintén kell szeretnünk őt, mint magunkat: ezt akkor tesszük, ha önmagáért szeretjük, nem pedig magunkért.
Ezért meg kell jegyeznünk, hogy a szeretet háromféle, amelyek közül kettő nem őszinte, a harmadik azonban őszinte.

Az első, amely a haszonért van. „Van barát, aki asztaltárs, de nem áll helyt a szükség napján.” Ám ez nyilvánvalóan nem őszinte szeretet. Elmúlik ugyanis a haszon megszűntével. Ebben az esetben nem a felebarátnak akarunk jót, hanem inkább magunknak akarunk hasznot.

Van másik szeretet is, éspedig a gyönyör miatt. És ez szintén nem őszinte, mert a gyönyör megszűntével elmúlik. Ezért ezzel elsősorban nem a felebarátnak akarunk jót, hanem inkább az ő javát akarjuk magunknak.

A harmadik az a szeretet, amely az erényből ered. És egyedül ez őszinte. Ekkor ugyanis a felebarátot nem a saját javunkért, hanem az övéért szeretjük.”

 

                                   sorelvalaszto5.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 106
Tegnapi: 85
Heti: 363
Havi: 1 009
Össz.: 1 099 096

Látogatottság növelés
Oldal: Kedvelni vagy szeretni? öröm, élvezet
Életképek - © 2008 - 2018 - krisztina.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »