Életképek

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod melyik felét hiheted el.

 

.

 Paulo Coelho: Tizenegy perc

 

Mert én vagyok az első és az utolsó
Én vagyok a nagyra becsült és a megvetett
Én vagyok a szajha és a szent
Én vagyok a feleség és a szűz
Én vagyok az anya és a leánygyermek
Én vagyok anyám karja
Meddő vagyok, és számtalan gyermekem van
Én vagyok az asszony és a hajadon
Én vagyok, aki a világra hoz, s aki soha nem szült
Én vagyok a vigasz a szülési fájdalmakban
Én vagyok a feleség és a férj
És engem a férjem teremtett
Én vagyok az apám anyja
Én vagyok a férjem húga
És ő az én eltaszított fiam
Mindig tiszteljetek
Mert én vagyok a gyalázatos és a nagyszerű”
(Himnusz Íziszhez, 3. vagy 4. század (?), Nag Hammádi)

.

És éppen ez a baj. Sokan alapban elutasítják azt, amiről nem tudnak, vagy nem ismerik, ami nem látható, szagolható, tapintható, ízlelhető, vagyis egyik alapvető érzékszervünkkel sem érzékelhető. Csak a szívünkben és a lelkünkben található.
Többes számban írom, hiszen biztos vagyok abban, hogy egyszer mindenki megtalálja a saját „belső fényét”, azt a kimeríthetetlen erőforrást, amiből bárhol bármikor meríthet ő maga, vagy bárki, aki akar. Hiszen a szeretetben (és úgy vélem, ez minden alapja) éppen az a legszebb, hogy végtelen, ezért nem kell elvennünk valakitől azért, hogy másnak adhassuk.

Persze a szerelem más dolog. Azt mindenkinek magának kell megtalálnia és megtartania.

Coelho regénye talán ebben is segíthet. Hogy az egész ne csak tizenegy perc legyen... /Galgóczi Móni/

 

****

  

 

.

Fernando Morais: A Mágus - Paulo Coelho élete

 

Az út így is göröngyösebb volt, mint gondolnánk, úgy az írói pályafutásának megkezdése előtt, mint már befutott íróként (a sajtó és a kritika kíméletlen véleménye és ellenségeskedése miatt).
Úgy gondolom, ha egy ismert ember magánéletéről túl sokat lehet tudni, az nagyban növeli a támadási felületet is rajta, pláne, ha a teljes életét ismerjük, de ugyanakkor válhat egy addig számunkra ismeretlen személy is rokonszenvessé.

 

Eltántoríthatatlanságávál példát állít sokak számára, hogy igenis van értelme tovább küzdeni a sokadik buktató után is.

Mindezek ellenére úgy vélem, hogy főleg a nagy rajongók vegyék kézbe a művet, illetve azok, akik megszállottan kergetnek egy álmot, hiszen a Mágus életéből nagy erőt lehet meríteni a további küzdéshez./Galgóczi Móni/

 ****

 

 Patricia Wallance -Az internet pszichológiája

 

A kötet szociálpszichológiai ismeretek birtokában elemzi, hogy mi történik a csevegőszobákban, a levelezési listák, az online játékok használata közben. Elemzés arról, hogyan változik meg időbeosztásunk az internet használat révén, mikortól beszélhetünk internetfüggőségrol, és beszámol a  veszélyekről is, mint  a szex, a pornográfia, az agresszió, és ezek egyre növekvő jelenlétéről a hálón. A könyv feltárja a veszélyeket és a következményeket is.

.

****

.

 

 

 

Forgács József-Joseph P. Forgas-
Az érzelmek pszichológiája

 

Mi az érzelmek szerepe a mindennapi életben? Bár filozófusok már évszázadok óta foglalkoznak ezzel a kérdéssel, az érzelmek befolyása a gondolkodásra és a viselkedésre csak az utóbbi néhány évtizedben került az empirikus pszichológiai kutatás középpontjába. Ez a könyv időszerű és átfogó beszámolót ad a pszichológiai érzelem-kutatás legújabb eredményeiről. A fejezetekben kiváló nemzetközi kutatók vitatják meg az érzelmek sokrétű szerepét a gondolkodásban, ítélkezésban, emlékezetben, az érzelmi intelligenciában, a neuropszichológiában és az emberek közötti viselkedésben. A könyvet haszonnal forgathatják nemcsak a pszichológia iránt érdeklődő diákok, tanárok és kutatók, de mindazok, akiket az érzelmek pszichológiai sajátosságai érdekelnek, és akiknek az érzelmek megértése fontos.

"Az érzelem-kutatás a modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Ez a kitűnő könyv világhírű kutatók munkáját összegezi; a fejezetek átfogó és részletes áttekintést adnak a legújabb elméletekről és eredményekről. Biztos vagyok benne, hogy nagy örömmel fogadják majd ezt a kötetet nemcsak azok, akik a pszichológiával hivatásosan foglalkoznak, hanem mindazok, akiket az érzelmek lélektana érdekel."

Professzor Mark Zanna, University of Waterloo, Kanada

"Forgács kiváló nemzetközi gárdát gyűjtött össze, és ez a könyv nagyszerű áttekintést nyújt a pszichológiának erről a kiemelten fontos területéről. Különösen nagy benyomást tett rám az itt összefoglalt érzelemmel foglalkozó elméletek és kutatási eredmények sokrétűsége és gazdagsága. Meg vagyok győződve arról, hogy ez a könyv helyet talál majd mindazok könyvespolcán, akiknek az emberi érzelmek tanulmányozása és megértése fontos"

Professzor Roy F. Baumeister, Case Western Reserve University, US /konyvajanlo.hu/

 

 ****

 

Robert D. Hare: Kímélet nélkül - A köztünk élő pszichopaták sokkoló világa

 

Egyik arcuk szórakoztató, okos, barátságos, segítőkész, magával ragadó, gyakran elbűvölő. A másik egy érzelmek és empátia nélküli vadállaté.

A pszichopaták azért nagyon veszélyesek, mert kímélet nélkül, a lelkiismeret és együttérzés teljes hiányával, a bűntudat és megbánás legkisebb jele nélkül, tökéletesen önző módon veszik el mindazt, ami kell nekik, és tesznek meg bármit, amihez és ahogy kedvük van.

Semmi és senki nem érdekli őket, csak és kizárólag saját szükségleteik, és a testi vágyaik kielégítése. Cselekedeteik a legtöbb esetben nem mások, mint a másik ember kárára elkövetett önös vágy kielégítések.

Körbeszaglásznak, bizalmunkba férkőznek, levesznek a lábunkról, aztán lesújtanak. Hol az érzéseinkre, a szeretetünkre, naivságunkra, hol a pénztárcánkra, hol pedig a testi épségünkre, az életünkre.

Felbukkanhatnak a segítőkész jó barát, tanácsadó szerepben, a magányt enyhítő társ, jó szexpartner, jóképű férj vagy bomba nő, feleség, ragyogó szakértelmű üzletember, vagy akár ügyvéd, lelki fájdalmakra gyógyírt ajánló pszichológus álarcában.


A köztünk élő pszichopaták világa sokkoló. Hiszen – egyes vélekedésekkel ellentétben – ők nem őrültek. Nagyon is tisztában vannak azzal, hogy mit csinálnak.

Csakhogy hiányzik belőlük az a belső normarendszer, az a morális gát, amit hívhatunk akár lelkiismeretnek is, ami megakadályozná őket cselekedeteik végrehajtásában.

Védekezni pedig csaknem lehetetlen ellenük, hiszen nincs fogalmuk a lelkiismeretről, amelyet az ép pszichéjű ember belső strázsaként magában hordoz, nem ismerik a félelmet, a szorongást, a bűntudatot. Androidok, gonosz gépek, gólemek? Nem; mindössze pszichopaták.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 94
Tegnapi: 85
Heti: 351
Havi: 997
Össz.: 1 099 084

Látogatottság növelés
Oldal: Érdemes elolvasni
Életképek - © 2008 - 2018 - krisztina.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »