Életképek

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod melyik felét hiheted el.

A lelkiismeretről…

 

Valaki egyszer azt a feladatot kapta, fesse meg saját rossz lelkiismeretét. Egy vágtató lovat festett, amelyet azonban darazsak, és méhek raja kísért. A kép alá ezt írta: Frustra curris, azaz " Futásod hiábavaló."
Senki nem tud elfutni saját lelkiismerete elől. A felébredt lelkiismeret elaltatása pedig a következő esethez hasonló:

Egy férfi éjszaka arra ébredt, hogy hangosan ugat a kutyája az ablak alatt, az udvaron. Mivel a kutya-betörőket észlelve csak nem hallgatott el, mérgében fogta a puskáját, és lelőtte a kutyát,hogy végre nyugta legyen.
Reggel aztán arra ébredt, hogy a betörők kifosztották.

... Csak kétféle ember van:
Az Igazak, akik valamiért bűnösnek tartják magukat. és a bűnösök, akik igaznak tartják magukat.
/Blase Pascal/

 

Lehet értelmetlen szenvedést, megalázást, félelmet okozni a másik embernek, vagy magára hagyni segítség nélkül, amikor erre lenne szüksége.

/ Popper Péter /

 

"az ember a bűneit visszakapja, mégpedig a lelkiismeretétől - többszörösen." 

 /Amey Hamilton/

 

“Nem az állandó fogadkozás a hűség bizonyítéka, hanem az egyszer kimondott és megtartott fogadalom.” (William Shakespeare)

 

“A lelkiismeret egymaga ezer tanú.” (Quintilianus)

Mikor is érzünk egy párkapcsolatban bűntudatot? Ha megcsaljuk a másikat, ha kihasználjuk, ha a másik többet ad, mint mi. Ha nem szeretjük eléggé, úgy, mint ő.

A bűntudat az, az érzés, mikor lelkünk nem nyugodt, marcangol, hibáztatjuk magunkat, amiért rosszat tettünk. Ezt az érzést lehet sokáig titkolni, de mindörökké nem. Az ember úgy van kódolva, hogy szereti a tiszta helyzeteket, s különben is nincsen olyan titok, amit a szél ki ne forgatna, avagy nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.

Egy graffiti szerint az igazi szerelem az, ha soha nem kell azt mondani, hogy sajnálom. A sajnálom kifejezés, és gesztus kifejezi, hogy hibáztál, valamit nem jól csináltál, hogy a másikat megbántottad, kárára voltál. Az igaz lelkiismeret nem engedi, hogy a másiknak rosszat okoz, hogy megbántsd, hogy megsértsd.

Mégis napjainkban kevés a tiszta helyzet, önzőek vagyunk, kihasználjuk, hogy a társunk szeret, és sokszor olyat teszünk, amivel őt megbánthatjuk. Persze nem szeretnénk megbántani, ezért nem vagyunk őszinték. De ha nem vagyunk igazak, akkor lelkiismeret-furdalásunk lesz.

Ha elmondjuk, mi bánt, akkor könnyítünk a lelkünkön, de megbántjuk a másikat. Az egész egy ördögi kör. Az egészet csak akkor tudjuk elkerülni, ha őszinték vagyunk, ha elmondjuk, ami bánt, ha megbeszéljük, ami nem tetszik.

Egy párkapcsolatnak arról kellene szólnia, hogy két ember őszintén szereti egymást, elfogadják a másikat olyannak, amilyen, s képesek arra, hogy együtt éljék le az életüket, holtomiglan-holtodiglan, ásó, kapa, nagyharang...

Ez a forgatókönyv azonban ma már kevéssé működőképes. Egoista világunkban azzal törődünk, hogy nekünk mi a jó, kevesebbet tűrünk, és sokszor félre kacsintunk.

Takargatjuk az eltévelyedéseinket, s marad a bűnös lelkiismeret, amin olykor szeretnénk könnyíteni...

K.V./ életforma.hu/

 

“Csak a lelkiismeret lehet bírád, hóhérod vagy pártfogód, senki más! Ha írsz, csak a lelkiismeretnek tartozol számadással, senki másnak. Mindegy, mit várnak tőled, mindegy az is, mivel büntetnek, ha nem azt adod nekik, amit remélnek tőled, vagy amit hallani szeretnek! A börtön és a szégyen, a pellengér és a meghurcoltatás, a hamis vád és a nyelvelő megalázás, a szegénység és a nyomorúság, mindez nem érint igazán. Csak lelkiismereted tud büntetni, csak ez a titkos hang mondhatja: „Vétkeztél.” Vagy: „Jól van.” A többi köd, füst, semmiség.” /Márai Sándor: Füveskönyv/

 

Hit és Erkölcs, avagy mit mond a Biblia ... a LELKIISMERETRŐL

A lelkiismeretünk az a belső iránytűnk, amely természetes módon jelez számunkra, amikor a jónak ítélt erkölcsi normánktól eltérünk. Már gyermekkorban kialakul ez az erkölcsi érzék a szülők nevelése folytán. A gyerek megtanul különbséget tenni a jó és a rossz dolgok, a szabad és nem szabad között. Amikor tudatosan úgy dönt, hogy valamit a tiltás ellenére meg fog tenni, és meg is teszi, akkor jön ez a negatív érzés, amit lelkiismeret-furdalásnak szoktunk nevezni. Ennek a feloldása nem könnyű feladat, eléggé rögös út vezet odáig. Először is be kell vallanunk önmagunk előtt, hogy helytelenül cselekedtünk, azután a szülők, vagy a közösség előtt is el kell ismernünk a hibánkat, bocsánatot illik kérnünk, vállalnunk kell az esetleges következményeket, melyek után várhatjuk a megbocsátást, vagy felmentést, hogy végre megnyugodhassunk. Adott esetben pedig jóvá kell tennünk a dolgot, ami kártalanítással is együtt járhat.

Isten a lelkiismeretet segítő szándékkal ültette belénk. Olyan jó lenne, ha figyelnénk a jelzéseire. Sok, számunkra kényelmetlen és izzasztó helyzetet elkerülhetnénk. Az idős János apostol, mint igazi atya az 1 János 3,21-ben így szólítja meg olvasóit:

„Szeretteim, ha szívünk nem vádol minket, bizodalmunk van az Istenhez”.

Úgy hiszem, ha vigyázunk a lelkiismeretünkre, akkor nemcsak Isten felé lehet bizodalmunk, hanem egymás felé is, melynek nyomán tiszta tekintettel nézhetünk a másik szemébe.

Egyszer Jézushoz odavittek egy paráznaságon tetten ért asszonyt, hogy megtudják tőle, hogyan viszonyul a Mózes törvényében írtakhoz. Az ugyanis kimondja, hogy az ilyen személyt meg kell kövezni. Ez a büntetés az egyik legbrutálisabb kivégzési forma, ami kövekkel való halálra dobálást jelent. Jézus azt mondta, hogy az vesse rá az első követ, aki nem bűnös közülük. Kis idő múlva, amikor felnézett egy ember sem volt ott a vádolók közül, mert megszólaló lelkiismeretük távozásra késztette őket. Jézus azzal bocsátotta el az asszonyt, hogy többé ne kövesse el azt a bűnt.

Isten adjon nekünk bölcsességet és akaratot arra, hogy a lelkiismeret hangjára figyelve megelőzzük és elkerüljük a szégyenteljes bukásokat! Isten a lelkiismereten keresztül is meg tud, és meg is akar szólítani bennünket. Figyeljünk rá!

 / Forrás: www.epk.hu /

 

 

Könyvajánló a lelkiismeret témához:

Robert D. Hare: Kímélet nélkül - A köztünk élő pszichopaták sokkoló világa

 

Egyik arcuk szórakoztató, magával ragadó, gyakran elbűvölő. A másik egy érzelmek és empátia nélküli vadállaté.

Körbeszaglásznak, bizalmunkba férkőznek, levesznek a lábunkról, aztán lesújtanak. Hol az érzéseinkre, a szeretetünkre, naivságunkra, hol a pénztárcánkra, hol pedig a testi épségünkre, az életünkre.

Felbukkanhat a segítőkész jó barát, tanácsadó szerepben, a magányt enyhítő társ, jóképű férj vagy bomba nő, feleség, ragyogó szakértelmű üzletember, vagy akár ügyvéd, lelki fájdalmakra gyógyírt ajánló pszichológus álarcában.

Védekezni pedig csaknem lehetetlen ellenük, hiszen nincs fogalmuk a lelkiismeretről, amelyet az ép pszichéjű ember belső strázsaként magában hordoz, nem ismerik a félelmet, a szorongást, a bűntudatot. Androidok, gonosz gépek, gólemek? Nem; mindössze pszichopaták.

 

 

“Elsösorban a lélek egészségével törödj!”

 “Gyorsan térj meg a testtöl a lélekhez: Azt kell edzeni éjjel-nappal.”

/Seneca/

 

 

Márai Sándor - A lélek mindennél erősebbAz ember mérhetetlen gőgjében és hiúságában hajlandó elhinni, hogy a világ törvényei ellen is élhet, megmásíthatja azokat, büntetlenül lázadhat ellenük. Mintha a vízcsepp azt mondaná: "Én más vagyok, mint a tenger." Vagy a szikra: "Rajtam nem fog a tűz." De az ember semmi más, mint egyszerű alkatrésze a világnak...
A kő, a fém is tovább él, mint az ember.

Ezért mindaz, amit testünkön át jelentünk a világban, jelentéktelen.

Csak a lelkünk erősebb és maradandóbb, mint a kő és a fém - ezért soha nem szabad másképpen látnunk magunkat, mint lelkünk térfogataiban.

Az erő, mely a romlandó testi szövetben kifejezi magát, nem csak alkotórésze, hanem értelme a világnak. Ez az erő, az emberi lélek. Minden más, amit a világban jelentünk, és mutatunk, nevetséges és szánalmas.

 

A nemkívánatos dolgok elméből való kitörléséhez nem kell "kemény fiúnak" lenni. Ami fontos, az a lelki béke, és hogy képes legyél szembenézni bármivel, anélkül, hogy elfutnál előle."  (Palle)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 50
Tegnapi: 95
Heti: 221
Havi: 756
Össz.: 1 100 460

Látogatottság növelés
Oldal: Lelkiismeret, bűntudat, megcsalás
Életképek - © 2008 - 2018 - krisztina.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »