Életképek

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod melyik felét hiheted el.

.

 Dr. Csernus Imrétől idézve.....

   „A titkot én úgy fogalmaznám meg, hogy egy olyan felismerés, amelynek a kimondásával másnak ártok.”

   „Így halmozódik a gyávaság következtében fellépő keserűség, mert nem merjük a világunkat meglátni olyannak, amilyen az valójában. Ehhez hozzájárul az akarnokság és a makacsság kérdése. Azt látom, amit én akarok látni. Már itt elindul egy elég komoly önbecsapási folyamat.”

  sor43.gif

A hazugság az, amikor átverem a másikat. S ehhez nem is kellenek szavak. Elég olyasmit tenni a másik háta mögött, amiről nem beszélhetek, mert azzal rombolnám a kapcsolatot.
A megcsalás ilyen hazugsággá válhat
. Rendszeresen elmegyek például hancúrozni egy másik nővel-férfival. Hallgatok róla, hogy ne legyen balhé. És ezzel a hallgatással építem a párom és magam közt a falakat…

 

  

    sor43.gif

Az az ember, aki nem akarja elfogadni az élettől, hogy az élet nemcsak jóból, hanem rosszból is áll - és nem mer szembenézni azzal, hogy ő miben ludas -, mindig haragudni fog a másikra, mindig a másik lesz a hibás. Valójában a rossz mögött mindig ott van az illető ember saját kiszolgáltatottsága és tehetetlensége, amit önmaga okozott önmagának.

     sor43.gif

Azért élünk, hogy boldogok legyünk, csak közben rengeteg önbecsapási folyamatot élünk meg, és hazudozunk magunknak. Ennek pedig súlyosak a következményei. Mindig a kialakult negatív megmérettetés mutatja meg, hogy ki milyen erős. Ha jól mennek a dolgok, akkor nagyon könnyű hangoztatni, hogy én milyen erős vagyok.

      sor43.gif

A gyávaság az önmagam boldog léte elleni erőszak.

Ha valaki mindig arra figyel, hogy az emberek mit gondolnak róla, akkor vajon nem felejti el, kicsoda ő igazándiból? Mi van, ha az arc, amit a világ felé fordít, csak egy maszk, ami alatt semmi sincs?

       sor43.gif

 

Restségről: „Aki tudja, hogy mit kell tenni, de valamiért mégsem teszi, az tudatosan köpi szembe magát. Ennél jobban pedig nem alázhatja meg magát senki. Önmaga előtt”

Türelmetlenségről: „Tartsd tiszteletbe a saját érési idődet. A türelmetlen ember önmagát erőszakolja meg, amikor sietteti sorsát. Ezzel magában hordozza, az örök elégedetlenséget.”

Felelősség: „Gondjaidért soha nem más, mindig te magad vagy a felelős. Tanulj meg vállalni a következményeket a tetteid után, s nem másban keresni a hibák okát.”

Önzőségről: "Az önző ember először környezetét, majd önmagát teszi tönkre.
Ide vezet az önzőség.
Miért teszed mással azt, amit magadnak nem kívánsz?"

Tékozlás: „Vesztesre már pedig szükség van. Hogy tudd, hová jutsz, ha az ő útjukat járod. Ők a viszonyítási pont. A nullák így töltik be végül küldetésüket.”

Támaszkodás: ”Másra támaszkodni mindig veszélyes. Igaz, sokszor ez könnyebbnek látszó út. De a támaszték eldőlhet. Tudod mit? Támaszkodj magadra!”

Függőség: „A világban épp elég dologtól függsz akaratlanul. Ne válassz magadnak újabbat! A kiszolgáltatás helyett a szabadságért küzdj, hogy lehess büszke is magadra!”

Gyávaság: „Gyengeség valójában gyávaság. A gyáva embert pedig fölemészti az állandó megfelelni vágyás. Így hogyan valósíthatod meg önmagad?”

                                   -..-

Dr. Csernus Imre gondolatai: - "A nyuszik a fülüknél fogva felemelik magukat, tarkón vágva kettétörik a saját gerincüket, megnyúzzák, kibelezik, majd filézve odateszik a húsukat az asztalra, hogy valaki, aki éppen arra jár, vadast főzzön belőlük, majd megegye őket, megeméssze, kiszarja és lehúzza a vécén. Na, így becsülik és tisztelik manapság a gyávaságot. 
Ezek a nőnyulak is ennyi megbecsülést fognak kapni, mivel ezt megengedték maguknak.
Mert aki hagyja magát, az  kapcarongy, az nem nő."


- A pszichiáter folytatja, folytathatnám….durva fogalmazás...a tartalmát tekintve pedig ... gondolkodjon el mindenki, akiknek ezeket a sorokat szánta.

                           sor43.gif 

 

Dr. Csernus Imre: A félelemnek szaga van

 Interjú

         Nőkről könnyebb könyvet írni, mert differenciáltabb a lelkük, nem?
– Nem differenciáltabbak, csak kondicionáltabbak a belső világ csiszolására. Minket pasikat kevésbé szocializáltak, de a felelősség mindkettőnké. Azoké is, akik ezt megtanulhatták, de a miénk is, akik egy csomó mindent nem tudunk. De az érzelmi világ fejleszthető.

– A nők nyílnak meg jobban?
– A pasik sokkal tovább hiszik azt, hogy meg tudják egyedül oldani a dolgaikat és ők mindenhatók. Ezt kicsi koruktól kezdve beléjük nevelték. Vidéken még most is lehet hallani, hogy a fiú a gyerek, a lány az nem gyerek. Ezáltal abba a hamis illúzióba ringatják a pasikat, hogy ők erősek. Így a legtöbbjük ahelyett, hogy kimondaná, ami bántja, aggasztja, féken tartja, frusztrálja, nem mondja ki, mint a nők. Pedig ezek a folyamatok éppúgy bennünk is zajlanak.

– Elvárás, s egyre inkább, hogy a nőnek legyen izmos hátsója, finom rakott káposztája és írja meg a gyerekkel a leckét. Jó ennyi mindent ránk rakni?
– Minden kultúr környezetnek megvannak a maga szabályosságai és törvényszerűségei. Ennek a kultúr környezetnek a kemény popsi, a jól főzés, meg a többi a velejárója. S az okos ember azzal a vízzel főz, ami van.

– Vagyis?
– Lehet úgy is öltözködni, hogy csak a külső van kihangsúlyozva, de ez nem jelenti az egyensúly meglétét.

A testi-lelki egészségben nemcsak a lelki egészség szó van benne, hanem a testi is. Az elhízottságnak például rengeteg testi, majd lelki, aztán testi és lelki következménye van.

– Nagyanyáink idején mintha egyszerűbb lett volna nőnek lenni.
– Húsz éve ugyanolyan álszentek voltak az emberek, mint most. Nem változott semmi. Az én hatékonyságom abban rejlik, hogy az aktuális világba teszem bele mindazt, amit tudok. Nem érdekel, mi volt. Ebben a világban élek, ennek a világnak a törvényszerűségeivel gazdálkodom, és alakítom ki a saját kereteimet, hogy jól érezzem magam, miközben elsősorban önmagamnak kell megfelelni és nem másoknak.

– De most több a késztetés a férfiakban, hogy nekik egy „tökéletes” nőjük legyen.

– Ez a felület, ez a hús szemléletmódja. Valójában sokkal többről van szó. A pasik, ha nem érzik jól magukat a bőrükben, azt hiszik, hogyha egy fiatalabb csajjal vannak, akkor ez jó lesz. De erről a hölgyek is tehetnek, mert elhanyagolják önmagukat, már nem azok a csinos, ápolt csajok, akik egykor. Az meg kinek a felelőssége? Az illető nőé. S akkor elvárja, hogy ápolatlanul éppolyan tiszteletet váltson ki, mint annak idején? Nem kapja meg. Másé.

– Könyvében azt írja: sok nő csak akkor érzi teljesnek magát, ha férfi van az oldalán.
– Ez nem az egyensúlyhoz, hanem a kiszolgáltatottsághoz vezető út. Az önbizalom azt jelenti, hogy az illető önmagára támaszkodik, nem a másikra. Tudja, hogy lehet lemérni, hogy valaki hisz-e magában nőként? Ha az illető büszke a mellére. A mell a nőiesség egyik jelképe.
Aki csak mutatja magát büszkének, annak a frusztrációi fokozódnak, s ez lelki nyomorhoz vezet. Ehhez pedig rövid az élet.

– Meghatározó az anya mintája?
– Meghatározó lenne a hiteles család, a hiteles anya képe. De ez nincs.
Amíg ilyen sok álszentség, hazugság és emberi badarság van a kapcsolatokban, addig a család, amit a legtöbb ember csak mutogat kifele, az borzasztó nagy hazugság és játszmák tömege. A gyerek pedig a hazug mintát hiszi kiegyensúlyozottnak, és ha felnő, ugyanezt használja.

 

Szerző: Varga Andrea, Somogyi Hírlap

 

                         sor43.gif

 

„A fájdalom sokféleképpen jelentkezik. Egy kis szúrás, vagy égető érzés, a váratlan fájdalom, a mindennapok szokványos fájdalmai. És ott van az a fájdalom, amit nem nyelünk le, az a hatalmas nagy fájdalom, ami minden más érzést elnyom, feledteti a világ többi dolgát. A végén csak arra gondolunk, mennyire fáj, ami történt. Hogy hogyan kezeljük a fájdalmat, az rajtunk áll: érzéstelenítünk, elhessegetjük, felvállaljuk, letagadjuk, de néhányunknak az a leghatásosabb gyógymód, ha valahogy átvergődünk rajta.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 49
Tegnapi: 85
Heti: 306
Havi: 952
Össz.: 1 099 039

Látogatottság növelés
Oldal: Dr.Csernus Imrétől idézve
Életképek - © 2008 - 2018 - krisztina.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »