Életképek

Okos vagy, ha csak a felét hiszed el annak, amit hallasz. Zseniális, ha tudod melyik felét hiheted el.

 

 

 

Az álmok befolyásolják döntéseinket

álom, információ

 

Az álmok hátterét és létrejöttét célzó kutatások ellenére a legújabb vizsgálatok is arról tanúskodnak, hogy az emberek világszerte hisznek abban, hogy az álmok rejtett igazságokról szólnak.

Hat különböző vizsgálat során mérték fel a kutatók közel 1100 embernél, hogy hogyan vélekednek az álmaikról. Az álmok értelmezése jelentősen különbözi az egyes pszichológusok esetében, azonban az eredmények azt mutatták, hogy az emberek szerint az álmok fontos információkat tartalmaznak önmagukról és a világról.
Az egyik vizsgálat az álmokról való általános vélekedést kutatta, a szerzők 149 egyetemi hallgatót kérdeztek ki az USA-ban, Indiában és Dél-Koreában. A kutatók kérésére a résztvevők értékelték az álmokról való különböző elképzeléseket. Mindhárom kultúrában bebizonyosodott, hogy a hallgatók nagy része egyetért azzal, hogy az álmok a világról és önmagukról szóló titkos információkat hordoznak. Ezt később egy reprezentatív amerikai minta is megerősítette.
Egy másik vizsgálat során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy az álmok hogyan befolyásolják az emberek reggeli viselkedését. 182 egyént kértek meg arra, hogy képzeljék el a következő szituációt: tervezett repülőútjuk előtti napon az alábbi események történnek: 1. a kormány terroristatámadás veszélyére hívja fel a figyelmet, 2. szándékosan elgondolkodnak azon, hogy milyen valószínűséggel zuhan le a gépük, 3. légikatasztrófáról álmodnak, 4. lezuhan egy gép ugyanazon az útvonalon. Kiderült, hogy az álmok nagyobb mértékben befolyásolják a másnapi utazást, mint a kormány figyelmeztetése vagy a tudatos mérlegelés, és ugyanakkora szorongást képes kiváltani, mint egy valódi katasztrófa.

Végül egy kutatás során azt vizsgálták a szerzők, hogy az egyes álmok ugyanolyan jelentőségteljesek-e, vagy pedig befolyásolják az értelmezést a különböző hitek és vágyak. Az USA-ban 270 egyént kértek meg arra, hogy emlékezzenek vissza egy olyan álomra, ami egy ismerősükről szólt. Az emberek nagyobb jelentőséget tulajdonítottak a számukra kedves ismerősökről szóló kellemes álmoknak, mint azoknak, amelyek olyan emberekről szólnak, akiket nem szeretnek. A kapcsolat fordítva is igaz volt: a nem szimpatikus emberekről szóló kellemetlen álmokat szívesebben hitték el.

Ezt úgy is ki lehet fejezni, hogy az emberek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az álmaiknak, ha azok összhangban vannak a korábbi elképzeléseikkel és vágyaikkal. Ezt egyébként más vizsgálatok is alátámasztották: egy kísérlet során kimutatták, hogy a vallásos emberek jelentőséget tulajdonítottak minden álomnak, amelyben Isten beszélt hozzájuk; ezzel szemben a nem hívő emberek szívesebben hittek abban az álomban, amiben Isten nyaralni küldi őket, mint abban, amiben önsanyargatásra szólít fel.

További vizsgálatok szükségesek a témában annak eldöntésére, hogy teljesen megértsük, hogy mi alapján értelmezik az emberek az álmaikat, és mikor gondolnak arra, hogy az álmok rejtett információkat hordoznak. A legtöbb ember tudja, hogy az álmok nem jósolják meg a jövőt, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy jelentőséget tulajdonítsanak az álmaiknak, akár reális, akár bizarr álmokról van szó. /www.infomed.hu/

 

Tudatos álmodás

Az álmok birodalmában átlépjük a logika és a valóság határait, ilyenkor lelkünk ismeretlen tájakon szárnyal. Az álmodásnak van egy kevéssé ismert fajtája, amellyel választ kaphatunk folyamatosan gyötrő kérdéseinkre. Mindegy, hogy az ember fiatal vagy idős, férfi vagy nő, gazdag vagy szegény, álomország kapuja egyformán megnyílik mindenki számára. Spontán létrejövő álmainkra ébredés után nem mindig emlékszünk, de ha mégis, akkor következtethetünk belőle a közeli jövőnkre. Ha konkrét problémára szeretnénk választ kapni, akkor érdemes a tudatos álmodás technikáját elsajátítani. A tudattalanunkból éjszaka érkező válaszok megerősíthetnek bennünket egy döntés meghozatalában, vagy kapaszkodót jelenthetnek a bizonytalan helyzetekben. 

 

Kezdje könnyedén!

A tudatos álmodás lényege, hogy elalvás előtt az álmunk számára kijelöljük azt az irányt, amelyen a lelkünk öntudatlan állapotban haladni fog. A spontán álmodással szemben az így szerzett információkra reggel még tisztán emlékszünk, amit ha értelmezünk, tudni fogjuk, mit kell tennünk. A tudatos álmodás technikája egyszerű, bárki elsajátíthatja. Első lépésként lefekvés után fogalmazzuk meg, és lássuk képszerűén magunk előtt azt a problémát, ami napközben gyötört bennünket. Ezután tegyünk fel egy konkrét kérdést ezzel kapcsolatban, és ez a kérdés töltse ki a teljes tudatunkat az elalvás pillanatáig. Miután álomba szenderültünk, a lelkünk legmélyéről képek formájában megérkezik a válasz, mely rendszerint egyértelmű és egyszerűen elemezhető. Abban, hogy a válasz helyes, és hogy valóban az érdekeinket szolgálja, azért bízhatunk, mert ezeket a feleleteket nem egy másik embertől, hanem a saját tudatalattinktól kapjuk eddig szerzett tapasztalataink és bölcsességünk alapján.

 Egyhegyű elme

A tudatos álmodás technikájának sikeres alkalmazását szolgálja a tibetiek által egyhegyű elmének nevezett gyakorlat, amelyet éber állapotban kell elvégeznünk. Válasszunk ki egy tárgyat, tegyük magunk elé, és tíz percen keresztül nézzük. Ha nem fordítjuk el róla a tekintetünket, akkor képesek leszünk a tárggyal eggyé válni, és ezután tudunk tökéletes egységbe kerülni önmagunkkal is. Ahhoz, hogy a tudatos álmodás tökéletes legyen, érdemes megtanulni vizualizálni, mert így láthatjuk képszerűén elalvás előtt a problémánkat.

Gyakoroljunk a rózsa technikával: képzeljünk el egy szál rózsát, és az összkép után lássuk külön a szirmait, azok bársonyosságát, erezetét. Ha ez sikerül, akkor a tudatos álmodás is könnyen megy majd.

 Éjszakai problémamegoldás

Lefekvés után relaxáljunk, ellazult állapotba kerülve gondoljunk a problémánkra, vagy lássuk magunk előtt annak az embernek az arcát, akit gondunk forrásának tartunk. Mielőtt elalszunk, kérjük a tudatalattinkat, hogy küldjön számunkra értelmezhető szimbolikus üzenetet arról, miként cselekedjünk. Feltehetjük a mikor kérdést is, a tudatalattink ugyanis képes betájolni, hogy mikor oldódik meg a probléma, vagy mennyi ideig tart a test, a lélek regenerációja. 

„Ha valaki betegséggel küszködik, és a tudatos álomban megkérdezi, hogy mikor gyógyul meg, akkor rendszerint folyót lát, illetve azon utazik. Az üzenet a folyó folyásában, kanyarulataiban van. Ha látjuk a partot, vagy azt, ahogyan a folyó eléri a tengert, akkor a gyógyulás gyorsan bekövetkezik. De ha sem a tenger, sem a part képe nem bukkan fel, akkor valószínűleg még egy jó darabig küszködni fogunk a betegséggel."

Sokakban felmerül a kérdés: ha egyetlen éjszaka alatt többfélét álmodunk, akkor honnan tudjuk, mi a válasz a feltett kérdésünkre. A parapszichológus szerint a spontán álmodás során valóban öt-hat tudatsíkon álmodunk. Ilyenkor a lelkünk különböző helyszíneken, mélységekben barangol, és egymástól független képeket látunk. Például gyakori, hogy az egyikben egy középkori várban, a másikban a jelenlegi életünkben, míg a harmadikban indián rezervátumban jár a lelkünk. A tudatos álomtechnikát alkalmazva ez nem fordulhat elő, mert nem csúszkálunk egyik síkból a másikba, vagyis nem álmodunk össze-vissza. Az sem történhet meg, hogy alkalmazzuk a technikát, és mégsem álmodunk semmit, hiszen mindig álmodunk, csak spontán álmainkra gyakran nem emlékszünk. Ez akkor szokott előfordulni, ha nagyon mélyen alszunk vagy kimerültek vagyunk. Ilyenkor az álomképek ugyan felszínre jutnak, de már nem kerülnek be a tudatunkba, ezért azt hisszük, hogy nem álmodtunk. Viszont a tudatos álmodásnál bármennyire fáradtak vagyunk, az éjszaka misztikus élményeire emlékezni fogunk.

 Hetente egyszer-kétszer 

A tudatos álmodás technikáját csak hetente egyszer vagy kétszer alkalmazzuk. Az igazán pihentető a spontán álmodás, amikor a lelkünk végre kiszabadul a test börtönéből, és visszatér abba a boldogító létbe, láthatatlan energiatartományba, ahol a megszületésünk előtt pihent. Ha a spontán álmokra az ébredést követő öt perc múlva is emlékszünk, akkor üzenet jelleggel bírnak, és érdemes velük foglalkozni. A tudatos álmodást inkább problémáink megoldására és önmagunk megismerésére használjuk, de ne vigyük túlzásba alkalmazását, mert kimerítővé válhat  forrás: ezoterika lap.hu

 

Ajánlott irodalom:

1.      Paul Tholey – Kaleb Utecht: Alkotó álom

2.      Patricia Garfield: Teremtő álom

3.      Robert Moss: Tudatos álmodás

A tudatos álom a többi álomtól a következő jegyekben különbözik:

- Az ember tökéletesen tisztában van azzal, hogy álmodik!
- Az álmodó tudatállapota egyáltalán nem zavart!
- Érzés szervei éppúgy a rendelkezésére állnak, mint éber állapotban!


Már ébren begyakoroljuk, hogy pillanatnyi tudatállapotunkhoz kritikusan viszonyulunk. Naponta többször feltesszük magunknak a kérdést:

 

ébren vagyunk-e vagy álmodunk?


A kérdést aztán nem csak "egyszerűen" megválaszoljuk, hanem előtte komolyan ellenőrizzük! Ha ez a kérdés feltevés szokásunkká válik, előbb vagy utóbb megjelenik álmunkban is. Ott aztán ha megadjuk a tudatállapotunkra vonatkozó választ, minden világosabb lesz.

A tudatos álmodás elsajátításának tízparancsolata:

 1. Naponta többször komolyan tedd fel a kérdést: ébren vagy-e vagy csak álmodsz!?
2. Intenzíven képzeld azt eközben, hogy álmodsz!
3. Ellenőrizd közvetlen és távolabbi múltad, nem ütközöl emlékezetkihagyásba?
4. A kritikus kérdést minden olyan szituációban tedd fel magadnak, ami egy álomra is jellemző lehet.
5. Akinek visszatérő álmai vannak, minden olyan szituációban tegye fel magának a kérdést, amely hasonlít valamelyik visszatérő álmához!
6. Gyakran élsz át olyan extrém álomszituációkat, ami a realitásban nem érhető el? Mint pl.: repülés, lebegés? Ha igen, akkor próbáld magad éber állapotban is beleképzelni magad és közben ügyelj a 2. pontra!
7. Azzal a gondolattal aludj el, hogy tudatos álmod lesz, tedd ezt akkor is ha napközben alszol!
8. Ha eleinte rosszul emlékszel az álmodra (normál, nem tudatos!),vezess álomnaplót!
9. Határozd el, hogy álmodban megvalósítasz egy egyszerű cselekményt!
10.Rendszeresen, de ne eltökélten és görcsösen gyakorolj! Ne tűzz ki határidőt és legyél türelmes!


Forrás: Alkotó Álom
Prof. Dr. Paul Tholey és Kalet Utech

 

Az alapok elsajátítása 

Első nap

Indulásként olyan napi rutint kell kialakítanod, amely segít az álmodásban. A legfontosabb tényező most az álmodás iránti vágyad, valamint a bizalmad, hogy — mint bárki más — képes vagy az álmodásra és a visszaemlékezésre.

Kezdetben az első szintre összpontosítunk: az elalvás előtti időszakra. Itt létrehozunk egy egyszerű sablont (a napi rutin alapját), amelyet „pszichológiai eszköz”-nek hívok. Ez a sablon egyfajta „megismerési technika”. A sablon úgy kezdődik, hogy az ágyad előtt állsz.

Első szint

Mielőtt lefeküdnél, állj meg egy kicsit az ágyad előtt! Végy mély lélegzetet, és készítsd fel magad mentálisan az álmodásra; határozd el, hogy álmodni fogsz! Mondd el magadban, vagy akár hangosan a következő mondatokat:

„Azért fekszem le, hogy álmodjak. Tudom, hogy álmodom, így tudatosan, akarattal fogok álmodni annak teljes tudatában, hogy ez az én kívánságom, az én szándékom, az akaratom.”

Tisztázd magadban a tényt, hogy nemsokára elalszol! Gondolj erősen arra, milyen is ébren lenni, és készíts egy „térképet” erről az érzésről! Figyeld meg, mennyire tudsz visszaemlékezni a nevedre, hogy hol laksz, valamint a szobád részleteire! Mondd ezt magadnak:

„Olyan leszek, mint amilyen most vagyok a Valós Fizikai Világban: teljes birtokában leszek mentális képességeimnek, melyekkel megfigyelhetem és megjegyezhetem ezt az élményt, és olyan tisztán emlékezhetek rá, mint most, csak ezúttal álomállapotban.”

Feküdj le, végy néhány nyugtató lélegzetet! Gondolj arra, milyen jól fogsz szórakozni, milyen jó is lesz ez! Légy izgatott és lelkes! Élvezni fogod! Mindjárt átlépünk a Második szintre, de előtte készíts magadról még egy mentális térképet: nézz végig különböző képességeiden: emlékezőtehetségeden, elemzési módszereiden, gondolkodásmódodon és a tanulási képességeden! Ezekből a részekből épülsz fel te, vagyis Te. Ezeket vetítsd ki az álomra:

„Józan vagyok, teljesen éber és felkészült. Olyan álmot szeretnék átélni, amelyre tisztán emlékszem. Álmomra tökéletesen, tisztán és teljes részletességgel fogok emlékezni. Most az ágyban vagyok, mindjárt elalszom. Tudom, hogy álmodni fogok.”

Második szint

Ez a szint alapvető jelentőségű az álomfejlesztés szempontjából. Sok minden történhet itt, ahogy kezdesz elaludni. Fontos, hogy nyugodtan elalhatsz normálisan is. Most még nem próbálunk a tudatunknál maradni, csak álmodunk. A Második szint egyelőre nem olyan fontos, de rendkívül lényegessé válik később, úgyhogy ügyelned kell rá, és már most fel kell térképezned. Hogy ezt megtehesd, elalvás közben emlékeztesd magad arra, hogy jegyezd meg a hatásokat és a változásokat, amelyeket még a teljes öntudatlanságba esés előtt élsz át.

Ez a hipnagóg terület. Ebben az állapotban szintén sok minden megtörténhet (lásd: hipnagóg állapotok és akadályok). Emlékezned kell, hogy milyen állapotokat tapasztaltál elalvás közben, mivel ezeket később fel kell jegyezned. Ez később lesz hasznos, mikor elkezdjük a tudatos álmodást.

Harmadik szint

Ez az álom.

Negyedik szint

Mikor felébredsz, írd le, mit tapasztaltál, ahogy elaludtál! Készítettem egy kérdőívet, hogy ezt megkönnyítsem. Ezután írd le, mit álmodtál! Akkor is, ha nehezedre esik emlékezni, vagy ha egyáltalán nem emlékszel. Ülj le egy csöndes helyen, ahol zavartalanul gondolkozhatsz. Hunyd le a szemed, és emlékeztesd magad az alvásra, vagyis arra, hogy biztosan álmodtál. Keresd meg magadban az álom nyomait, írd le a leghalványabb részleteket is! Ez segít egy rutin kialakításában, és egyre több és részletesebb álomra fogsz visszaemlékezni, ha mindig fordítasz rá időt. Ha erre nem ügyelsz, elveszíted az emlékeket, és nem leszel képes semmiféle haladásra. Másrészről, ha rendszeresen foglalkozol az álmaiddal, rövid időn belül csak úgy ömleni fognak az emlékek.

Kérdőív

1.) Körülbelül mennyi ideig tarthatott elaludnod?
2.) Észleltél hipnagóg hatásokat?
a.) Színeket, képeket, fényvillanásokat? Írd le!
b.) Gyenge hangokat, zenét, zajokat? Írd le!
c.) Rezgéseket, fizikai érzéseket? Írd le!
d.) Elvont gondolatok is eszedbe jutottak? Írd le!
e.) Emlékszel az elalvás pillanatára? Igen/Nem
3.) Sorold fel röviden, mit tapasztaltál elalvás előtt:
4.) Emlékszel az álmodra? Igen/Nem
5.) Tudatosan álmodtál? Igen/Nem
6.) Írd le a lehető legrészletesebben az álmodat!

Második nap

Kezdd mosollyal a második napot! Kelj fel, és győzd meg magad, hogy jó napod lesz! Légy pozitív! Gyakorold a fent leírt stressz oldó és álomjavító módszereket! Hasonlítsd össze az álomban tapasztalt érzékelésedet a valóságossal! Kérdezd meg magadtól, hogy ha most álmodnál, min változtatnál? Gondolkozz ezekről a változtatásokról, képzeld el őket, amilyen tisztán csak tudod! Nehogy leállítsd magad!

Mostantól az álmok segítségével problémákat oldunk meg és megszabadulunk a stressztől. Mikor a ma esti álomra készülsz, kövesd a fent ismertetett négy szintet lépésről lépésre! Annyi lesz a különbség, hogy az álmot megpróbáljuk áthangolni, hogy könnyítsen a rád nehezedő stresszen/idegességen/félelmen, és hagyjuk, hogy megoldja a problémádat.

Első szint

Ismételd meg az Első nap Első szintjének a lépéseit! Ma megtoldjuk az egészet egy újabb szándékkal, hogy az álomnak valamilyen szerkezetet adjunk. Ez a szándék a mai álom „programozható célja”. Jelen esetben a cél problémamegoldás vagy stressz oldás. Csukd le a szemed, és ismételgesd magadban:

Szándék:

 „Az álmodás alkalmas arra, hogy feloldjam a rajtam nehezedő nyomást, és hogy megoldja aktuális problémámat. (Ide ezt a bizonyos problémát helyettesítsd be!) Amellett, hogy hasznosan töltöm el ezt az időt, még élvezni is fogom. Mikor felébredek, tökéletesen fogok emlékezni az álmomra. Emlékeim tiszták, részletesek és élénkek lesznek.”

Második szint

Ahogy elalszol, ne felejtsd el megfigyelni a természetes alvási folyamatot. Emlékeztesd magad arra, hogy reggelre maradjanak meg a tudattalanságba csúszás emlékei!

Harmadik szint

Remélem, kellemes stresszoldó/problémamegoldó álmot élsz át ezen a szinten.

Negyedik szint

Töltsd ki az álomnaplóban ezt a kérdőívet:

Kérdőív

1.) Körülbelül mennyi ideig tarthatott elaludnod?
2.) Észleltél hipnagóg hatásokat?
a.) Színeket, képeket, fényvillanásokat? Írd le!
b.) Gyenge hangokat, zenét, zajokat? Írd le!
c.) Rezgéseket, fizikai érzéseket? Írd le!
d.) Elvont gondolatok is eszedbe jutottak? Írd le!
e.) Emlékszel az elalvás pillanatára? Igen/Nem
3.) Sorold fel röviden, mit tapasztaltál elalvás előtt:
4.) Volt valamilyen szándékod elalvás előtt? Igen/Nem
5.) Mi volt az a szándék?
6.) Emlékszel az álmodra? Igen/Nem
7.) Tudatosan álmodtál? Igen/Nem
8.) Sikerült a szándékod szerint álmodnod? Igen/Nem
9.) Írd le a lehető legrészletesebben az álmodat!

Harmadik nap

Most, hogy már van némi tapasztalatod az álmodásban, remélem, hogy volt két tisztán megőrzött álomélményed. Minden nap ellenőrizd, mennyivel többre emlékszel, ha egyáltalán emlékszel valamire. Próbáld nyomon követni a haladásodat, és jegyezz fel mindent, ami megzavarhatja az alvásperiódusaidat! (Pl. rossz alvási szokások, nyugtalan éjszakák, stressz, idegesség stb.) Ez lényeges, hiszen te leszel a legjobb tanítód, miután felismerted a kihívást jelentő területeket, és megtanultál uralkodni rajtuk. Sokat segít, ha tisztában vagy alvási szokásaiddal.

A Harmadik napon foglalkozz tovább a stressz/idegesség/félelem feloldásával! Érezd meg a belső békédet, így megkönnyíted azoknak az érzéseknek a lefogását, amelyeket mindannyian el akarunk kerülni az életben. Egy kis 20 perces csendes meditáció egészséges, és semmi más nem kell hozzá, csak a megfelelő célra való összpontosítás.

Ha sok visszatérő álmod van, a Harmadik nap segíthet. A tanfolyam célja a problémamegoldás és a fölösleges érzelmi terhek megszüntetése. Ez később nagyon hasznos lesz, mikor az önmegismerés magasabb szintjére érsz. Koncentrálj egy ismétlődő álmodra, amely bármikor visszatérhet! Gondolj a lehetőségre, hogy valamivel szembesülnöd kell abban az álomban! Ezúttal átfogalmazod a szándékod a mai órára, hogy megoldd az álmodban rejtőző problémát, így megváltoztatva azt.

Személyes tapasztalataim alapján az ismétlődő álmok külön odafigyelést igényelnek. Ha nincs ilyened, az új szándék akkor is hasznos lehet. A következő részekben megpróbáljuk beprogramozni a kívánt álomkalandokat, hogy a tapasztalatgyűjtés izgalmas és érdekes legyen.

Első szint

Majdnem minden marad a régiben, csak a szándék változik.

Ismétlődő álmokhoz:

„Tisztában vagyok vele, hogy visszatérő álmaim vannak. Szeretném megoldani az álom mögött rejtőző problémát. Azonban most én fogok irányítani. Bármikor megváltoztathatom az álmot, ha akarom. A megoldás egyben élvezetes, szórakoztató és egyértelmű lesz. Teljes részletességgel fogok emlékezni az álomra és a megoldásra, mikor felébredek.”

[Ha rémálomról van szó]

„Tudom, hogy álmodom, és az álmok nem bánthatnak. Szabad akaratomból hozom létre a saját álmaimat, és úgy változtathatom őket, ahogy kedvem tartja.”

Itt szintén próbáld olyan élénken elképzelni a változtatásokat, amennyire csak tudod. Gondolatban menj végig néhány részleten, és módosítsad őket kedved szerint! Ha rémálmok gyötörnek, a stressz oldó technikák itt is alkalmazhatók. Légy nyugodt; végy néhány álomlélegzetet, és összpontosíts a békére, a szeretetre és a nyugalomra! Vagy tedd ezt, vagy képzelj el egy álom-ágyút, és lőj egyet vele! Mindkét megoldás működik. Mikor fiatalabb voltam, mindig csomagoltam álmomban egy pisztolyt, hogy megvédhessem magam. Olyan borzalmas rémálmaim voltak, hogy minden éjjel magammal vittem egy képzeletbeli fegyvert, ami segített szembenézni a legsötétebb félelmeimmel.

Átprogramozás

Szándék: „Képes vagyok arra, hogy hassak az álmaimra, és tökéletes részletességgel fogok álmodni, amiről csak akarok.”

[Itt vizuálisan és mentálisan gondolj a kívánt álomtémára, és jelenítsd meg egy ablakban! Kapcsold össze valami kellemes dologgal, amit szeretnél kipróbálni vagy átélni!]

Ezek a „kellemes dolgok” természetesen nagyban összefüggnek azzal, hogy a valóságban mit szeretsz csinálni. Nézz egy filmet, repülj az űrön át, játssz Luke Skywalker-t valamilyen hősi mesében, táncolj holdsugarakkal, olvass az asztrofizikáról! Ez a te személyes álomországod, azt hozol létre, amit csak akarsz. Csak használd a képzelőerőd!

Második szint: Ugyanaz, mint feljebb.

Harmadik szint: Remélhetőleg az álmod.

Negyedik szint: Ugyanaz, mint az előző napon.

Negyedik nap

Ezen a ponton már valószínűleg tisztább álmok kezdenek kialakulni. Ha mégsem, gondold át, mi okozhat gondot! Követed a tananyagot? Megvan benned az álmodáshoz szükséges motiváció, vágy és szenvedély? Esetleg külső tényezők befolyásolják az alvásodat? Kábítószer vagy alkohol hatása alatt állsz? Jól szórakozol? Meggyőzőbb álmokat akarsz? Bármi is legyen, folytasd a gyakorlást, hiszen ez egy készség, egyfajta művészet. Gyakorlatot igényel, nomeg némi fegyelmet. Ne hanyagold el az ébrenléti állapot kiismerését! Hasonlítsd össze a valós fizikai világot az álmaiddal, és figyeld meg, mennyi összefüggés, minőség és részlet jelenik meg bennük. Egy bizonyos szinten túl szupervalóságossá válnak az álmaid, messze megelőzve a való világot. Talán már tapasztaltál is ilyet.

Próbáld a következő négy napot kellemessé és izgalmassá tenni! Folytasd az álmaid átprogramozását! Hatolj beljebb a Második szint hipnagóg területeire, ahogy felkészülünk a tudatos álmodásra! Állíts magad elé új kihívásokat az álmaidban, próbáld meg apránként tisztábbá, hosszabbá és élénkebbé tenni őket! Ha több problémamegoldó vagy stressz oldó álomra van szükséged, akkor ezt a fajtát gyakorold! Ha maradtak ismétlődő álmaid, ne habozz, próbáld kideríteni, mi áll mögöttük!

Folyamatosan szokj hozzá ehhez az átprogramozáshoz: gondolkozz élénk képekben, hangokban, anyagokban, illatokban és ízekben, amíg el nem alszol! Korábban rengeteg képzelt videojátékkal játszottam, hogy fejlesszem a gondolkodásomat, a hangok, színek és a mozgókép előállítását. Emellett például zenét is hallgattam, majd zenében gondolkodtam. A gyakorlással te is rá fogsz jönni, hogy ezek a természetes adottságok hogyan kapcsolódnak a jó „erős” álmodási képességhez. Az álmok annyira tekinthetők nyelvnek, mint művészetnek.

Első szint

Mint a Harmadik napon.

Második szint

Most elkezdjük a hipnagóg területek manipulálását. Idézz fel egy dalt, amit szeretsz! Először csak gondolj rá, majd lazulj el, és lassan kezdd el lejátszani! Ne problémázz azon, mennyire tiszta, mennyire pontos vagy hogy mennyire hasonlít az eredetihez! Próbáld elképzelni a zenét, összpontosíts arra, hogy hangosabb és tisztább legyen! Ez csak úgy sikerülhet, ha „engeded”, hogy sikerüljön. Ne erőlködj, ne akard nagyon, ezzel csak elrontod!

Játssz a hangokkal és a zenével! Próbáld ki, hogy elő tudsz-e állítani bármilyen hangot pusztán azzal, hogy rágondolsz! Én tisztán hallom a hangokat; a zene olyan hangos is lehet, mintha fülhallgatón jönne. Jól jegyezd meg, milyen tiszták is ezek a hangok! Esetleg tanulj meg egy számot fülhallgatóval, hogy gyakorlatot szerezz! Hallgasd meg, és próbáld rekonstruálni a hipnagóg területen!

Harmadik szint

Remélhetőleg az általad akart álom.

Negyedik szint

Használd a második nap kérdőívét, és jegyezd fel, mennyire voltak sikeresek a hangok!

Ötödik nap

Folytasd a meditációt, a relaxációt és az álomépítő technikák gyakorlását! Valószínűleg mostanra már kezdesz rájönni, miért is olyan élvezetesek az álmok. Kezeld magad királyként/királynőként az álmaidban! Az éjszakáid töltsd ki vad kalandokkal, tudván, hogy egyre jobb lesz, ahogy folyamatosan átveszed az irányítást! Innen egyre rendszeresebben játszunk a hipnagóg területekkel. Ez segít megtanulni ennek az élénk gondolatfolyamnak az irányítását.

Ebben a gyakorlatban a vizuális képzelettel dolgozunk. Mostanra remélhetőleg már úgy éled meg a valóságot, a kedvenc ételeid ízét, hogy kész vagy leképezni ezt az érzést. Szívd magadba a szenvedélyes élet és a zene teljességét! Ez a leképzés azért kell, hogy hosszabb, élénkebb álmaid legyenek. Ha szereted a művészetet, a filmeket vagy a videojátékokat, ebben a részben megpróbáljuk valamelyikkel eltölteni az időt a Második szint elalvási fázisában.

Első szint

Mint a Harmadik napon.

Második szint

Miközben elalszol, próbálj valami élvezetesre gondolni! Egy filmre, képre vagy videojátékra, ugyanúgy, mint legutóbb a zenére. Tehát kezdj hozzá, amihez akarsz, a lényeg, hogy annyira belejöjj, hogy végül az egész élénk és tiszta legyen! Figyelj oda a hangok élethű reprodukálására is! Maradj végig nyugodt és türelmes, és ne ijedj meg, ha esetleg tudatosan átcsúsznál egy álomba! Mint tudod, a sima álmoktól fokozatosan a tudatos álmodás felé haladunk.

Harmadik szint

Remélhetőleg az általad akart álom.

Negyedik szint

Használd a második nap kérdőívét, és jegyezd fel, mennyire volt sikeres a mozizás/játék/kép nézegetés!

Hatodik nap

Most már valószínű, hogy nagyjából megismerted a képességedet, amellyel beleavatkozhatsz az elalvás folyamatába. Mostanra felelősséggel tudod létrehozni az általad kívánt álomvilágot. Az álmodás ugyanúgy művészet, mint az éneklés, a zenélés, a rajzolás, a festés, az írás stb. Nem kell művésznek lenned ahhoz, hogy álmodj, csak azt kell tudnod, miről szeretsz álmodni. Nincs más dolgod, minthogy helytállj az álmok világában, esetleg a rémálmaiddal szemben, ahogy egyre inkább hozzászoksz az álomirányításhoz és „új” képességeidhez. A Hatodik nap sem lesz kivétel. Ha kell, folytasd a húszperces meditációkat! Folytasd a valóság megfigyelését, és az álmokkal való összehasonlítását! Gondold végig, mely területeket kell még fejlesztened! Az álmokban nincsenek illatok? Nincsenek ízek? Erre is van megoldás.

Első szint

Mint a Harmadik napon.

Második szint

Gondolom, már eléggé megszoktad ezt az állapotot. Ma képzelj el egy asztalt némi étellel és itallal a tetején. Válassz valamilyen „testes”, ízletes ételt! Én személy szerint a szaftos tésztát kedvelem fokhagymás kenyérrel és egy pohár sörrel. Most ugyanúgy, mint a hangoknál és a zenénél, próbáld vizuálisan elképzelni a szobát, az asztalt, az ételt és az italt! Szép lassan végy egy falatot a szádba, és szánj rá egy kis időt, hogy pontosan elképzeld az ízét és az anyagát! A hőmérsékletére is próbálj visszaemlékezni! Ha már eléggé kifejlődött ez a képességed, meg fogsz lepődni, milyen élénk is lehet ez a kezdeti álomállapot, ha az egysíkú verbális gondolkodásról átszoksz az interaktív térbeli érzésekben való gondolkodásra.

Harmadik szint

Ez az álom; most már az is könnyen előfordulhat, hogy spontán tudatos álmot élsz át a hipnagóg területek fejlesztése miatt. Remélem, kellemes az álmod.

Negyedik szint

Használd a második nap kérdőívét, és jegyezd fel, mennyire volt sikeres a hipnagóg lakoma!

Hetedik nap

Ez a nap a vizsgatétel napja. A Hetedik nap álmának az összes eddigit fölül kell múlnia! A lelkesedésnek és a motivációnak a tetőponton kell állnia! Még rengeteg dolgod lesz, ne hidd, hogy csak azért, mert több az élet az álmaidban, már abba is lehet hagyni! Hiszen itt a tudatos álmodás is, ami ennél sokkal szórakoztatóbb.

A Hetedik napon te döntsd el, miről szeretnél álmodni! A mai cél az, hogy az álom idejét hosszabbra nyújtsuk, ezzel is növelve az élvezetet.

Első szint

Mint a Harmadik napon, csak új szándékkal:

Szándék: „Képes vagyok arra, hogy hosszú álmok sorozatát éljem át, amelyekre tisztán, élénken és teljes részletességgel fogok emlékezni. Tudom, hogy tudok álmodni, tudom, hogy hihetetlenül hosszan tudok álmodni.”

Második szint

Még mindig a hipnagóg területekkel játszva most a tapintást hely

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 55
Heti: 227
Havi: 762
Össz.: 1 100 466

Látogatottság növelés
Oldal: Álmodj tudatosan
Életképek - © 2008 - 2018 - krisztina.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu